Brak piekarnika w domu nie jest przeszkodą w przyrządzeniu ulubionego ciasta, istnieje bowiem wiele ciast których wypiekami nazwać nie możemy, ich przyrządzenie zazwyczaj bywa dużo prostsze i szybsze.
Sernik, brownie lub przekładaniec, wybór jest naprawdę spory, dziś skupimy się na tym ostatnim czyli przekładańcu.
Ciasto bananowo kokosowe
Lista składników jest równie prosta co przyrządzenie naszego ciasta. Wystarczy, iż mamy w domu 4 banany, puszkę mleka kokosowego, mąkę kokosową oraz płatki kukurydziane oraz tabliczkę czekolady gorzkiej(najlepiej o minimalnej zawartości kakao 80%).
Przepis jest banalny.
Dwa banany rozgniatamy na miazgę, dosypujemy do nich około 40 gram płatków kukurydzanych i dokładnie rozgniatamy/mieszamy. Nasza miazgę rozkładamy w pojemniku który przeznaczyliśmy na nasze ciasto. Kolejnym krokiem będzie zrobienie masy. Mleko kokosowe przelewamy do większego naczynia i stopniowo dodajemy mąkę kokosową, do uzyskania ciężkiej gęstej masy. Pozostało nam wylać naszą masę na spód naszego ciasta. Góra to już same rozgniecione banany(możemy do nich dołączyć kawałki truskawek lub borówkę), oraz czekolada gorzka przygotowana w kąpieli wodnej.
Gotowe, nasze ciasto bananowo kokosowe zostały wykonane, ostatnim etapem jest odstawienie go na parę godzin do lodówki aby nabrało sztywności i po tym czasie możemy się zajadać.