Każda przyszła mama stara się dbać o swoje zdrowie, czyli prawidłowo się odżywiać i jeśli lekarz pozwoli to uprawiać sport. Niestety nie zawsze to wystarcza, aby w czasie ciąży nie pojawiło się przeziębienie lub jakaś poważniejsza choroba. Każde gorsze samopoczucie mamy może wpływać negatywnie na malucha, dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności. Oczywiście lepiej zrezygnować z wszelkich farmakologicznych wspomagaczy. Najlepiej postawić na naturalne metody, które stosowały już nasze babcie.

Czosnek, cytryna, cebula i miód, czyli domowe sposoby na choroby.

Z podanych składników można wykonać przepyszny syrop, który będzie niesamowicie zdrowy a jednocześnie jest bombą witaminową i odpornościową. Nawet jeśli już masz pierwsze objawy, czyli katar, kaszel czy stan podgorączkowy to jeszcze możesz spróbować zrobić samodzielnie wspomniany syrop i wypić 6 łyżek w ciągu dnia. To zdecydowanie powinno pomóc zwalczyć wirusy i bakterie. Odpowiedź na pytanie przeziębienie w ciąży jak wyleczyć jest prosta. Wystarczą naturalne składniki i można szybko pozbyć się uciążliwych dolegliwości.

Właściwości antybakteryjne niektórych warzyw są porównywalne do antybiotyków.

W związku z tym warto już od początku ciąży wspomagać odporność i próbować jeść czosnek oraz cebulę regularnie, aby nie mieć kłopotów ze zdrowiem. Nawet jeśli smak lub zapach wspomnianych warzyw jest dla Ciebie nie do przyjęcia to na przykład czosnek jest obecnie produkowany w postaci liofilizowanej, pozbawionej specyficznych cech wonnych i smakowych. Taki proszek można dosypać na przykład do zupy, albo do drugiego dania przyprawiając nim mięso. Jeśli weźmiemy pod uwagę cenę leków a aptece i koszt zakupu kilku warzyw to i w tym aspekcie naturalne substancje wzmacniające odporność zajmują lepszą pozycję, bo są po prostu tańsze.

W ciąży nie można bagatelizować złego stanu zdrowia.

Jeśli mimo wspomagania swojego organizmu domowymi metodami nadal źle się czujesz to warto odwiedzić lekarza, ponieważ choroba może się rozwinąć i zaszkodzić Tobie lub dziecku.