Młóto to dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt hodowlanych – przede wszystkim dodaje się go do pokarmu dla bydła i trzody chlewnej. Jest produktem ubocznym powstającym w produkcji piwa i do niedawna jego stosowanie w żywieniu zwierząt hodowlanych było niedoceniane i dosyć problematyczne, jednak po wnikliwych badaniach składu, który to okazał się niezwykle bogaty, postanowiono włączyć je jako dodatek do pasz.

Charakterystyki słów kilka.

Jest to surowiec, który powstaje w trakcie odfiltrowywania zacieru z piwa. Jego skład to aż 75% wody, a wygląd z kolei przypomina rozdrobnioną kaszę zbożową, zapach jest podobny do tego, który unosi się po upieczeniu świeżego chleba.

Dla zwierząt wykorzystuje się odpad z produkcji piw typu pils, ponieważ surowiec powstający przy produkcji piw ciemnych i lagerów nie jest zbyt chętnie spożywany przez zwierzęta – prawdopodobnie ma na to wpływ nieakceptowalny przez nie smak tego dodatku.

W jaki sposób podawać zwierzętom?

Wysłodziny te są jedynie dodatkiem do pasz i należy je podawać zawsze tylko i wyłącznie zgodnie z zaleceniami, są one zależne od wielu czynników i zróżnicowane, jednak dawkowanie waha się w granicach od 5 kg do 20 kg na sztukę zwierzęcia dziennie.
Świeży surowiec nadaje się do spożycia jedynie w ciągu kilku kolejnych dni, aby więc przedłużyć jego żywotność i zdatność do spożycia, poddaje się go procesowi zakiszania. Zachowuje wówczas wszystkie swoje wartości a dodatkowo nadaje się do wykorzystania nawet przez kilka miesięcy.

Sposoby przechowywania.

Młóto w postaci świeżej nadaje się do skarmiania jedynie prze okres 2 – 3 dni w sezonie, poza tym jego znakomita większość pozyskiwana jest w okresie letnim, aby więc przedłużyć jego zdatność do spożycia i zrobić zapasy na okres jesienno – zimowy, wykorzystuje się kilka sposobów konserwacji:

– zakiszanie w pryzmach – młóto wykłada się na utwardzoną powierzchnię ze spadkami, po czym następuje ubijanie. Poprzez spadki odpływa z niego woda, a dzięki ubijaniu pozbyć się można nadmiaru powietrza. Kolejno pryzmę nakrywa się folią, po czym jest odpowiednio obciążana i następuje proces zakiszania. Ważne jest, aby zrobić to szybko po rozładowaniu, gdyż w ten sposób zdoła zachować się więcej składników odżywczych,

– zakiszanie w rękawach – ta metoda na przechowanie wymaga posiadania specjalnej prasy. Wysłodki zostają zagęszczone otrębami pszennymi albo wysłodkami buraczanymi i zostają poddane konserwacji kwasem propionowym. Potem trafiają do rękawa, który zostaje zamknięty próżniowo. Po otwarciu rękawa, a przed skarmianiem krów, należy ponownie spryskać je kwasem propionowym,

– suszenie – część dostawców decyduje się na taką formę przechowywania i w postaci granulatu dostarcza towar swoim odbiorcom, w formie zasuszonej może być przechowywany do sześciu miesięcy. Trzeba jednak pamiętać, że suszenie jest dla dostawcy procesem kosztownym i długotrwałym, tak więc produkt w takiej formie będzie zapewne droższy, niż można go zakupić w postaci świeżej.