Sałata nicejska to bardzo znane i popularne nie tylko w Nicei czy we Francji, ale na całym świecie danie kuchni francuskiej. I nie bez powodu potrawa ta zyskała popularność i aprobatę na całym świecie. Nie jest trudna w przygotowaniu, jest za to wyborna w smaku i posiada wiele zalet zdrowotnych.

Jak ją przygotować?

Klasyczna potrawa składa się z kilku podstawowych składników. Należą do nich:
sałata rzymska, lodowa lub miks sałat
jajka ugotowane na twardo
zielona fasolka szparagowa świeża lub mrożona
małe czerwone pomidorki typu cherry
ziemniaki
drylowane oliwki- czarne lub zielone
tuńczyk świeży lub z puszki w naturalnej zalewie
anchois lub kapary
czerwona cebula
Przygotowanie należy zacząć od ugotowania ziemniaków (niezbyt długo, aby nie były zbyt miękkie i dały się pokroić), fasolki szparagowej i jajek. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo- według uznania. Następnie myjemy i suszymy sałatę, kroimy lub rwiemy na mniejsze części. Pomidorki, jeśli są dość duże, kroimy na połówki, a czerwoną cebulę na piórka. Wykładamy tak przygotowane składniki na talerz obok siebie, nie mieszając, dodajemy oliwki i tuńczyka z puszki podzielonego na mniejsze kawałki.

Sekretem jest sos

Lecz to nie wszystko, aby sałata miała niepowtarzalny aromat i smak, ważny jest odpowiedni sos. W klasycznym przepisie, aby uzyskać przepyszny sos łączy się następujące składniki:

sok świeżo wyciśnięty z cytryny
oliwa z oliwek
musztarda (najlepiej Dijon)
czosnek
sól i świeżo zmielony pieprz
W niektórych przepisach poleca się ocet winny zamiast soku z cytryny i odrobinę cukru do smaku, ale to rzecz gustu.

Zdrowa i smaczna

Sałata nicejska może poszczycić się nie tylko wieloma walorami smakowymi, ale i zdrowotnymi.
Wszystkie jej składniki są zdrowe i zawierają pożyteczne dla ludzkiego organizmu substancje. Tuńczyk to źródło białka, witaminy A, E i D oraz kwasów tłuszczowych, jajka to cenne źródło białka, warzywa – sałata, oliwki, fasolka szparagowa, pomidory zawierają niezbędne witaminy, minerały i błonnik, ziemniaki zaś zawierają węglowodany.
Dlatego też powinna częściej zagościć na polskich stołach jako pyszne i wartościowe danie.