Z pewnością będąc na zakupach w dużym sklepie naszą uwagę przykuwają żółte, podobne do dyni, choć nieco spłaszczone warzywa. Znajdziemy je nie tylko w wersji surowej ale także marynowane w słoikach. Co to są patisony oraz czy ich spożywanie może wpłynąć dobrze na nasze zdrowie?
Patisony pojawiły się w Europie przywiezione z Ameryki przez Hiszpanów. W Polsce uprawia się je od kilkudziesięciu lat. Warto poznać bliżej to warzywo ponieważ ma charakterystyczny i ciekawy smak ale przede wszystkim liczne właściwości zdrowotne. Może być przygotowywany na wiele sposobów i na pewno każdy znajdzie swój ulubiony.

Wartości odżywcze

Patisony zawierają moc witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych oraz minerałów. W naszym kraju patisony były kiedyś wykorzystywane wyłącznie jako rośliny ozdobne jednak dziś znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. To dlatego, że są pyszne ale przede wszystkim bardzo zdrowe i mogą być spożywane przez wszystkich. Patisony zawierają duże ilości potasu, magnezu i wapnia. Ponadto znajdziemy w nich duże ilości witaminy C i mniejsze ilości witamin B1, B2, PP i A.
W patisonach znajdziemy również kwas foliowy i błonnik. Patisony mogą być spożywane przez kobiety w ciąży, dzieci i seniorów. Są lekkostrawne i mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy oraz proces trawienia. Dobrze wpływają również na układ krążenia i budowę układu kostnego. Patisony wspomagają działanie dobrych bakterii w jelitach. Z uwagi na niski indeks glikemiczny mogą być jedzone przez diabetyków i osoby z insulinoopornością.

Co można z nich zrobić

Z patisonów możemy przyrządzić wiele smakowitych dań. Warzywa te możemy podać w formie gotowanej, smażonej lub zapiekanej. Możemy je także poddusić. Z patisonów przygotujemy pyszną i rozgrzewającą zupę a także pożywne leczo. Możemy wykorzystać w nim patisony zamiast cukinii.
Bardzo popularne są patisony marynowane w occie, które wykorzystamy jako pyszną przystawkę do dań głównych. Świetnym pomysłem będzie również sałatka warzywna, w której główną rolę odegrają te smaczne warzywa.
Z patisonów udadzą się także kotlety a nawet placki.